Over Return Key

Op sieraden na, zijn sleutels het meest gevonden voorwerp van Nederland

“Bedankt voor de muziek, het was super gezellig!” Als DJ draaide ik op feesten en daar vond men regelmatig verloren sleutels in de zaal. Soms kon ik het omroepen, maar vaak werden de sleutels gevonden als het licht aanging tijdens het opruimen. De meeste zalen & cafés bewaarde altijd netjes de gevonden sleutels. Maar als het niet werd opgehaald, dan werd het weggegooid. Dat vond ik best wel sneu voor de onbekende sleuteleigenaar…

Toen ik een nieuwe zakelijke rekening opende bij mijn bank, kreeg ik een sleutelhanger met hun logo erop. Echt spuuglelijk dat ding! Op de achterzijde stond een instructie om hem in een brievenbus te doen als hij na verlies werd gevonden. Daarbij moest ik voor het gebruik van deze retourservice een uitgebreid formulier invullen en per post retourneren. Dan pas wist de bank van wie de sleutelhanger was om hem na verlies weer per post terug te kunnen sturen. Ik dacht: “Wat een gedoe en vreselijk ouderwets, waarom kan dit niet via internet?”.

De oplossing zag ik helemaal voor me: Een mooie sleutelhanger met eigen logo en code die je kunt registreren met jouw e-mail adres. Als je hem een keer verliest, dan ontvang je automatisch een mailtje van de vinder en kun je hem zelf ophalen. Ik controleerde op internet of zoiets al bestond. Dat was niet het geval! Ik dacht: “Dan ga ik het zelf doen!”.

Naast het draaien van muziek had ik ook mijn eigen IT-bedrijf waarvoor ik apps en websites bouwde. Ik had eens een opdracht gedaan voor Univé Verzekeringen en vroeg of hun geïnteresseerd waren in mijn sleutel retourservice concept. Ik werd uitgenodigd voor een presentatie op het hoofdkantoor. Super zenuwachtig en zonder website of sleutelhangers deed ik mijn presentatie bij de marketingbaas. Enkele weken later kreeg ik een reactie. Ze hadden een actie bedacht om het eens te proberen met 1.000 sleutelhanger met hun logo.

Yes! Ik had mijn eerste klant en kon starten met de ontwikkeling. Return Key was een feit!

Lancering in 2007

Nadat ik trost had geleverd en de actie was geweest, was het aantal reacties op een “gratis sleutelhanger” bij een nieuwe verzekering bedroevend laag… Er kwam geen vervolg of nabestelling. Dat was balen!

Return Key was gloednieuw. Niemand wist af van het bestaan. Er was geen budget voor reclame, maar ik had wel tijd om Return Key te promoten bij o.a. autobedrijven, makelaars en woningcorporaties. Het ging moeizaam, want in contact komen met de juiste mensen binnen een organisatie was een tijdrovende zaak. Niet iedereen begreep de retourservice of zag het nut in van de promotionele sleutelhanger.

Ik bleef volhouden en zocht hulp. Ik vond via een ondernemersforum een ZZP’er die mij wilde helpen. Het klikte tussen ons en we hadden flinke plannen. Na twee jaar samenwerken ging hij helaas wat anders beginnen. Het contact verwaterde en ik ging de promotie weer zelf doen. Ik merkte dat ondernemen echt een “vak apart” is.

Het aantal verloren sleutelbossen bleef stijgen. Het was gaaf om te zien dat het echt werkte. Veel leuke reacties kreeg ik zoals deze:

“Ik was onze hond aan het uitlaten. Voor ik het wist kreeg ik een mailtje dat mijn sleutels in het park waren gevonden. Super bedankt!”

“Aan mijn sleutelbos hangen mijn medicijnen. Ik was ze een keer in de supermarkt verloren. Binnen een uur had ik ze weer bij me. Ik ben heel blij met jullie service, want ik kan niet zonder mijn medicijnen.”

“Handig zo’n sleutelhanger. Meestal gooi ik ze meteen weg. Wat moet je ermee, maar deze ga ik zeker gebruiken!”

Tien jaar later

De jaren die volgde bleef het aantal gebruikers stijgen. In 2017, 10 jaar later, hebben we ruim 100.000 gebruikers en retourneren we dagelijks verloren sleutels.

Return Key is inmiddels in Nederland een begrip geworden. Alle banken die eerst hun retourservice per brievenbus hadden zijn er sinds januari 2016 mee gestopt. Ik wil niet zeggen dat dit door ons komt, maar een verandering door technologie is wel merkbaar.

Code & Koffie

Sinds 2017 is Return Key een onderdeel van Code & Koffie. Dit bedrijf bedenkt en ontwikkelt online producten.

Sleutels zijn op sierraden na, het meest gevonden voorwerp in Nederland. Daarin gaan we graag een verandering maken. Het vervangen van sleutels en sloten wordt steeds duurder. Het bijmaken van bijv. een autosleutel kost ruim 150 euro! De kans dat je hem terugkrijgt zonder Return Key is zeer klein. Dus wat heb je te verliezen?

Met vrolijke groet,

Jacco Deen

Initiatiefnemer Return Key

M: jacco@return-key.com
T: 0228 230005